Ayak Burkulması Nedenleri ve Tedavisi ile ilgili faydalı yazılar

20 Şubat 2017 Pazartesi

Diz ve Ayak Bilek Ağrıları


Diz Ağrıları

 Diz ve Ayak Bilek Ağrıları


En çok görülen diz ağrısı sebebi 'zorlama ve burkulmalar' %42. Onlardan sonra ''osteoartrit'' %34 görülüyor. Bunu ''menüsküs'' yaralanmaları %9, ''kollateral'' %7 veya çapraz bağ yaralanmaları %4, gut %2, ve kırıklar %1.2 takip etmektedir. ''Romatoid artrit'' %0.5,'' enfeksiyöz artrit'' %0.3 onunla birlikte ''pseudogut ''%0.2 çok nadir görülüyor.

Zorlama ve Burkulmalar

Vücudunuzdaki kasların veya eklem yapılarının hareketleri yönünden belli bir fizyolojik kapasiteleri vardır. Bu kapasitelerinin üstüne çıkan hareketler yada bu kapasitelerinin üzerine çıkılmasına sebep olan fazla  kilolu olma, yaşlılık gibi durumlar bu yapılarda ufak tefek yaralanmalara veya ''enflamatuar proseslerin'' oluşmasına sebep olabilir. Bu yaralanmalar eklem veya kas hareketlerinde kısıtlılık yada ağrılı hareketliliğe sebep olabilir.

Osteoartrit

''Osteoartrit'' olarak da bilinen en eski romatolojik hastalıktır. Osteoartrit'in ''radyolojik'' olgularına, Altmış Beş yaşın üzerindeki bireylerin çoğunda, Yetmiş Beş yaş üzerindekilerin ise Yüzde 80'inde Denk Gelir. Sırası ile en çok dizler, eller ve kalçalar tutulurlar. İngiltere'de yapılan bir araştırmada, çalışan erkeklerin Yüzde 2.8'inin, kadınlarda ise Yüzde 1.3'ünün ''osteoartrit'' ile ilgili pronlemler sebebiyle emekli olmak zorunda kaldıkları veya yılda Dört-Yedi milyon iş gününün ise OA yada birlikte olduğu durumlar nedeniyle kaybedildiği gösterilmiştir. ''Osteoartrit patogenezinde'' genetik yatkınlık, ''travma, inflamasyon'', biyokimyasal, ''metabolik'', çevresel etmenler veya biyomekanik etmenlerin varlığından söz edilmektedir. OA'li hastalar en çok olarak, eklemlerde katılık, ''instabilite'' ve fonksiyon kaybından yakınmaktadırlar. Toplumsal sağlık taramalarında OA'in önemli bir sağlıkk problemi olarak, uzun vadeli özürlülük sebebi olduğu görülmektedir. Diz ''osteoartriti'', sandalyeye oturma-kalkma, merdiven çıkma, çömelme, ayağa kalkma veya yürüme gibi faaliyetlerde problem yaşattığı için kısmi engeliliğe yol açar. ''Osteoartritte'', oluşmuş olan yapısal değişiklikleri geri döndüren ve hastalığı ''kür'' eden bir tedavi olmamasına rağmen, hastaya yönelik olarak planlanan tedaviyle hastanın ağrıları çopunlukla giderilebilir. Eklem fonksiyonları düzeltilebilir, veya korunabilir ve fonksiyonel kayıpları sınırlandırılabilir. ''Osteoartritte'' tedavinin amaçları ağrıların ve diğer semptomların kontrolü, fonksiyonların iyileştirilmesi, yaşama kalitesinin arttırılması ve mümkünse tedaviye bağlı yan etkilerin en aza indirgenmesi şeklinde özetlenebilir.

Menisküs

''Meniskuslar'' ''tibia'' kemiğinin üstüne yerleşmiş, ''bikonkav'' fibrokartilaj'' disk'' yapısındadırlar. Kesitleri yarım ay şeklin de olan ''meniskusların'' en dış kısımları kalın veya ''konveks'' olup İçe doğru ''üçgen'' bir biçiminde uzanır. ''Meniskuslar'' oturdukları kemiğe ön ile arka, iki, üç boynuzla tutunurlar. ''Medialde'' olana ''iç meniskus'', ''lateralde'' olana ise ''dış meniskus'' derler. ''Dış meniskus'' daha kalındır,  boynuzları birbirine  yakın yapışarak bir daire oluştururlar.

 Meniskuslar hareketlidirler ve bacak düz pozisyonda tutulduğunda önde, büküldüğünde İse arkaya doğru kayma hareketi yaparlar. Meniskus yapısındaki elastik lifler, ön ve arka boynuzdaki sıkı yapışma yerleri ile her hareket sonrasında kendi anatomik konumlarına rahatlıkla dönebilirler. Bu şekilde birbiri ile uyumsuz olan iki kemik arasında sürekli şekilde hareket ederek, ilişkilerini devamını gerçekleştirirler.

''Meniskusların'' görevleri içerisinde  önemli bölümünü yük iletimi oluşturur. Yapılan ''biomekanik'' çalışmalar bu kıkırdakların yukarıdan yada aşağıdan gelen yüklenmeleri Yüzde Kırk - Doksan 'a varan oranlarda karşı tarafa ilettiğini göstermiştir. ''Meniskuslar'' çıkarıldığı zaman temas bölgesi büyük miktarda azalmaktadır, buda gelecekteki olumsuzluklara zemin hazırlanmaktadır. Bu bilgilerin öğrenilmesi'' meniskusların'' korunulması için  çok sebebe sahip olduğunu göstermişdir. Günümüzde ''meniskuslara'' yönelik olarak daha sınırlı girişimler yapılması buradan kaynaklanmaktadır. Geçmişte en ufak bir sorunun da rahatlıkla çıkartılarak feda edilen'' meniskuslar'', artık dizin en önemli unsurları olarak kabul edilmektedir. ''Meniskusler''de yırtıklar dizin normalden fazla içe yada dışa dönme zorlanmalarıyla hareketlerinin önlenmesi sırasında oluşur. Yırtık oluşmasına en yaygın örnekler futbol ile ilgili olarak verilebilir. Çünkü; futbolcular maç yada antrenmanlar da normal yaşamdan daha fazla yüklenmelerle karşılaşırlar. Futbolcunun 'kramponlu ayakkabı' ile ayağı yerde sabit tutarken, hafif bükülü diz üzerinde pas verir yada topa vurur. Ayak sabit dururken diz üzerinde kontrolsüz yada anormal dönme ile 'meniskuslar' aşırı yük altında kalırlar. Eğer yeterli adele gücü, bu yüklenmeleri karşılayamaz ise yırtık oluşması kesinlikle kaçınılmazdır. Bu yüzden kontak sporlardaki 'meniskus' yırtıkları genelde az bükülü diz üzerinde, eklemin aşırı biçimde dönmeye zorlanmasıyla gelişir. Sakatlık yaralanmanın şiddeti veya süresiyle doğru orantılı olarak oluşur. Zaman içerisinde alınan önlemlere ve güçlü adele yapısıyla korunma bu sakatlanma tarzında azalma ile sonuçlanması demektir. Lakin futbolda artan hız ve güç ilkesi yaralanma yüzdesinin azalmamasına yol açmıştır.

'Akupunktur tedavisi' ile diz veya ayak bilek ağrılarında olumlu sonuçlar alınmaktadır. Tedavi süresinde isterse hastanın fazla kiloları mevcut ise kilo kontrolunü de sağlamak tedavinin gidişatını olumlu olarak etkileyecektir. Çünkü aşırı kilolar özellikle eklem alanlarında fazlaca hissedilir ve o alanın iyileşme süresini kötü yönde etkiler. 'Akupunktur seansları' tedavinin başlangıç dönemlerinde haftada 1 kez olmak üzere toplam da On - On Beş seans uygulanmalıdır. Tedavi süresi tamamlandıktan hemen sonra belli zamanlarda ve rahatsızlığın tekrarladığı dönemlerde hatırlatıcı seanslar uygulanmalıdır.

Diz Ağrılarından Korunma Yöntemleri

''Obezite'' ve ''Fazla Kilolu'' hastaların normal kiloya ulaşmalarının sağlanması

    - Fiziksel Faaliyetlerin Arttırılması
    - 'Özellikle' Spor Yapar iken 'dizin travmalardan' Korunması
    - Spor Öncesi ve Sonrası ısınma hareketleri ve gevşeme
    - Egzersizlerinin muhakkak yapılması
    -' Rehabilitasyonun' mutlaka arttırılması

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.