Ayak Burkulması Nedenleri ve Tedavisi ile ilgili faydalı yazılar

20 Şubat 2017 Pazartesi

Sol Ayak Topuk Ağrısı

 
Topuk Ağrısı Nedenleri

 

Sol Ayak Topuk Ağrısı


Sol ayak topuk ağrısı topuktaki kemik veya kaslardan kaynaklanır. Topuk kemiği yüzlerce kemik, eklem veya yüzün üstünde 'tendon', adale ile  birlikte bağ yer alan ayağımızdaki en önemli kemiktir. Topuk kemiği yürüdüğümüz esnada yerle önce temas eden kemiktir ve hem bir bu temastan oluşabilen şok emme görevini hem birde davranış sırasın da üzerine binen bütün kilosu yüklenir. Topuk ağrısı topuğun ön, arka veya aşağı bölümünde ortaya çıkabilir ve bununla birlikte vakit içinde gittikçe kötüleşen bir ağrı türüdür. Topuk ağrısında ağrı, genelde bir ayaktadır ve bununla birlikte ayağın kullanılmasıyla topuk ağrısı yüklü biçimde hissedilir.ancak hasta olanların 3/1'inin  topuk ağrısı her 2 ayakta ansızın görülür.


Topuk ağrısında en çok rastlanan bulgular ağrının en çok sabahları, yataktan yada oturduğunuz yerden kalkarken şiddetlenmesi ve yürüyüş sırasında azalmasıdır. Hareketsiz kaldıktan bir zaman geçmesinin ardından, ayağa kalktığınızda ağrı yüklü biçimde arttığı hissedilir. Yürümek ağrıyı hafifletir gibi görünse de, uzunca yürüyüşler yada uzunca vakit ayakta kalmak ağrının tekrar kötüleşmesine sebep olacaktır. Topuk ağrısının pek çok sebebi olabilmektedir. Çoğu kez dokunmak/yürüme bozuklukları nedeniyle topuk kemiğine ve ona ilişkili narin dokulara çok stress uygulanması başlıca sebeplerdendir.


Topuk Ağrısının Nedenleri


Bu sorun genellikle topuk kemiğinin çok fazla kullanılmasından kaynaklanan bir çok sebebi bulunur. Ayağı katı zeminlere çarpmak, fazla kilolu olmak veya ayağa tam anlamıyla olmayan ayakkabıları giymek topukta gerilme ve kasılmalara sebep olabilir. Topuk ağrısına sebep bulunan diğer yaygın durumlar şunlardır:


Topuk çıkıntıları: Topuğu saran ve döşeyen adalelerin veya kemiklerin devamlı gergin olması halinde topuk çıkıntıları oluşabilir.

Topuk Dikeni (Plantar Fasciitis): Topuğu ayak parmaklarının köküne bağlayan doku, mikroplanırsa topuk dikeni oluşur.

Aşırı içe bükülme: Topuğun arkasındaki bağların ve tendonların aşırı fazla gerilmesiyle çok içe bükülme oluşur

Aşil Tendonu İltihaplanması (Achilles Tendinitis): Topuğun arka bölümünü saran Aşil tendonunun mikroplanmasıdır. Bu durum, çok etkin bir yaşamı bulunan ve devamlı koşan sporcularda ve dansçılarda denk gelir.

Topuğun Altındaki Ağrı


Bu bölgede ağrılar topuktan başparmağa uzanan plantar fasia olarak isimlendirilen adalede oluşur. ''Subkalkaneal'' ağrı fazla koşmak ve zıplamak, ayak parmaklarından  topuk kemiğine uzanan adale bantlarının inflamasyonuna yol açar. Ağrı topuğunuzun altında veya merkezinde toplanır, başlangıçta orta derecededir, ama gece boyunca dinlenmenizin hemen ardından önce adımı attığınızda, birdenbire şiddetlenebilir. Topuk dikeni ''Plantar fasiitis'' uzun bir zaman sürerse ''fascia'' doku liflerinin topuğa bağlandığı yerde, bir topuk dikeni biçimlenir. Bu rahatlıkla çekilen bir 'röntgende' görülebilir. İyileştirme özellikle, 'plantar fasiitisle' bir farkı yoktur.


Topuğun Arkasında Oluşan Ağrı


Topuğunuzun arkasında ağrı oluşuyorsa, aşil tendonunun topuk kemiğine bağlandığı bölgede  enflamasyonu söz konusudur.  Bu durum, bol bool, oldukça çok koşma yada topuğun arka bölümüne sürten ayakkabıların giyilmesi neticesi belirir. 

Topuk Ağrısı Rehabilitasyonunda

    * Sorununuza sebep bulunan faaliyetleri durdurarak başlar.
    * Hekiminizi topuk takviyesi  yada özel tabanlık  kullanmanızı önerir.
    * Gerek ''plantar fasiitis'',  gerek ise ''aşil tendinitis'' amaçlı özel germe egzersizleri tavsiye edilir. Çok kronikleşmiş problemlerde fizik iyileştirme ve tedavi gereksinimi olabilir.
    * Ağrı ve şişkinlik nedenli ''nonsteroid antienflamatuar'' ilaçlar önerilir.
    * Bu standart tedavilerden yeteri düzeyde yarar görmeyen hasta olanlarda  bilimsel iyileştirme olarak isimlendirilen özel bir iyileştirme tedavisi uygulanabilir. Bu iyileştirmede rahatsız olan kişiden edinilen kandan ayrıştırılan 'trombosit' kısacası pıhtılaşma hücreleri ağrılı bölgeye  ''enjekte'' edilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.