Ayak Burkulması Nedenleri ve Tedavisi ile ilgili faydalı yazılar

14 Şubat 2017 Salı

Hamilelikte Ayak Bileği Burkulmasına Ne Yapılır

 
Hamilelikte Ayak Bileği Burkulması

 

Hamilelikte Ayak Bileği Burkulmasına Ne Yapılır


Hamilelikte özellikle son zamanlarda ayak bileği travmaları sıkça denk gelen bir durumdur. gebelikte  bu durum relaksin hormonuna bağlı kalarak gelişir. Relaksin vücutta yalnızca gebelik sürecinde yumurtalıklarda salgılanan bir hormon çeşididir. Hamilelik süresinde kalça kemiğine ait eklemler arasındaki bağları gevşetici, ayrıca ser viksi yumuşatıcı ve büyütücü etkiye sahip,  doğumu basitleştirici etkiye sahiptir.

Yalnızca doğumla ilgili alanlarda değil vücutta diğer bağlarda da  gevşetici şekilde etki gösteren bu hormon çeşidi genellikle artan vücut ağırlığı veya ayaklardaki şişkinliklere bağlı olarak en sık ayak bileği etrafındaki bağların gevşemesine sebep olur. fazla relaksin sonucunda bağların elastikiyeti arttığından, halk arasındaki deyişle ayak dönmelerine zemin hazırlanmış olur.

Zorlarsanız küçük damarlar kopar

Eklemde oluşabilecek normalden fazla zorlama sonucu  liflerle beraber bazı küçük damarlar da kopar. Bunun sonucunda ayak bileği etrafında ;

    -Ağrılar
    -Şişmeler
    -Kızarıklıklar, bir kaç gün sonra morarmalar
    -Dokununca hassasiyetler
    -Ağırlık verirken ağrılar ve üzerine basamamalar görülür.

Ayak bileğiniz burkulursa önce buz uygulayın


Bu durum da ; En başta yapılması gereken ayak bileğini kalp seviyesinden yukarı tutacak biçimde bir pozisyonlama yapmak veya buz uygulamasıdır. Bu sayede ayak bileğindeki şişmelerin veya ağrıların azaltılmasına yardımcı olunabilir.

Ayak burkulmasında en etkili tedavi yolu manuel terapi

Dokunduğunuzda oluşan hassasiyet bağların zarar görmesine bağlıdır. Bağ yaralanmalarını tedavi etmenin en kesin yolu ise 'Manuel Tedavi’dir'. ''Manuel'' Tedavi son zamandaki en yeni tedavi yaklaşımlarından birisidir. Temeli ; el ile muayene ve el ile tedaviye dayanmaktadır. Bu yöntem ''Hipokrates'' ve ''Gallen'' tarafından da kendi zamanlarında tedavi amacıyla kullanılmaktadır.

Ayak bileğinin çevresindeki bağların kontrolunden sonra gerekli olan bağlara ''manuel'' tedavi yöntemlerinden ''friksiyon masajı'' uygulanabilir. Bu sayede  yaralanma alanının kanlanması düzenlenerek, iyileştirici cisimlerin gelmesi sağlanır veya bağların yeniden restorasyonu için vücuda yol gösteriliş olunur.


Ayak burkulması hamilelik sonrası tekrarlayabilir

Tedavi de en önemli noktalardan birisi de ''kinesio bantlamadır''. Hem yaralanmış alanı desteklemek veya farkındalığı sağlamak için hem de şişkinliğin ve morarmaların azaltılmasında bantlama yöntemlerinden en güzel olanının tercih edilmesinin iyileşmeye katkısı çok olacaktır.

Ayak bileği burkulması deyip geçmeyin.!

Neden ? Hamilelikte yaşanmış veya tedavi edilmeyen bir ayak bileği burkulması, sizi gebelik sonrası da bu tarz yaralanmalara daha uygun hale getirebilir. Tekrarlayan veya tedavi edilmeyen  ayak bileği travmaları ileride diz, kalça, bel ile birlikte dolayısıyla omurga sağlığını tehdit edecek boyutlarda sorunlarla karşınıza çıkabilecektir.


0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.