Ayak Burkulması Nedenleri ve Tedavisi ile ilgili faydalı yazılar

15 Şubat 2017 Çarşamba

Burkulma nedir? Türleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?



Burkulma nedir



Burkulma nedir?


Burkulma oldukça belirgin olarak görünen bir durumdur. genelikle sporcularda görülür. Fiziksel faaliyetler sırasında kaslarda zarar meydana gelebilir. Kas zedelenmesi düşme veya yaralanma sonucunda da oluşabilir. Burkulma vücudun her hangi bir eklemini etkileyebilmektedir. Ayak bileği burkulması, en belirgin burkulma çeşididir. Diğer burkulmalarsa ayak bileği, el bileği ve baş parmaklarda oluşmaktadır.



Burkulma türleri nelerdir?


Yaralanma şiddetine bağlı olarak, burkulma üç ayrı kategoriye ayrılabilir:


1. Birinci derece burkulmalar; kas yapısında küçücük bir yırtık oluşmasına sebep olabilir.

2. İkinci derece burkulmalar; bağ ve liflere de kopma ve zarar verir.

3. Üçüncü derece burkulmalarda bütün bağ dokusu etkilenir.



Burkulma için bitkisel çözümler


1. Dinlenme:


Burkulmalardan kurtulmak için çokça dinlenilmesi önerilir. genellikle ilk kırk sekiz ile yetmiş iki saat arasında burkulan uzuvlar , fazla kullanılmamalıdır. Sabit tutularak istirahat tavsiye edilir. Ağırlık kesinlikle kaldırılmamalıdır.



2. Buz uygulaması:


Buz burkulma da kullanılan en kolay ve en etkili çözümlerden bir tanesidir. Buz torbası veya dondurulmuş sebze torbası etkilenen bölgelere doğrudan uygulanabilir. Buz uygulamasının yaklaşık on dakika yapılması önerilir. Her gün çokçana uygulanabilir. Bu uygulamaya üç gün boyunca devam edilmelidir. Soğuk kan damarlarını inceltilir sıkıştırılır ve böylece ağrılar, şişmeler ve kanamanın azalmasına yardımcı olur. ''İnflamatuar'' süreci de yavaşlatacaktır. Buz doğrudan yaralı alana uygulanmamalıdır. Bir havluya sarılarak uygulanabilir. Damar hastalıkları veya diyabetli bireyler buz uygulaması yapmadan önce uzman doktorlarına danışmalıdır.



3. Sıkıştırma:


Sıkıştırma ile şişkinlikler önlenebilir. Bir bandajla alan sıkıştırılır veya sarılır. Elastik bandajlarla bölge kaplanır. fakat çok fazla sıkılmamalı yada çok fazla serbest bırakılmamalıdır. sıkı bandajlar kan akışını kısıtlar,  alanın şişmesine sebep olabilir. Yatmadan önce bandaj mutlaka çıkarılmalıdır.



4. Yüksekte tutmak:


Yaralı alan yüksekte tutularak olası şişkinlikler azaltılabilir. Ayak bileğindeki yaralanmalar için, ayağın altına bir yastık koyulabilir. Yüksekte tutulduğunda burkulan uzuvlar daha az şişkinlik gösterir çünkü bu alanda kan birikimi az olur.



5. Ananas:


Ananas burkulma durumlarında acıdan kurtulmaya faydalı olur. Bunun sebebi içindeki ''bromelain' cismidir. Bu madde iyileşme sürecini çabucak hızlandırır. Ananas gün içinde bolcana tüketilebilir. Ananas suyuda içilebilir. fakat bu enzim bazı bireylerde kaşıntıya sebep olabilir. Eğer cilt kaşıntısına yada döküntüye sebep oluyor ise tüketilmesi tavsiye edilmez.



6. Soğan:


Doğranmış soğan bir türbana yerleştirilir ve burkulan bölge bu tülbent ile sarılır. Soğan uygulaması iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur.



7. Kekik yağı:


Kekik yağı ve su karıştırılarak ağrıyan ve burkulan bölgelere bu karışımla masaj yapılabilir. Şişkinliklerin inmesine yardımcı olurken aynı zamanda ağrıyı da yatıştırır.



8. At kestanesi:


At kestanesi burkulma için muhteşem bir tedavi seçeneği sunar. ''Anti enflamatuar'' genellikleri ile burkulma dahil olmak bir çok sağlık probleminde kullanılmaktadır. İyileşme süresini çabucak hızlandırır. At kestanesi ağrıları azaltır.



9. Zerdeçal:


Zerdeçal ''anti enflamatuar'' özelliklerine sahiptir. Doğal olan ağrı kesici olarak kabul edilir. Zerdeçal veya su karıştırılarak bir hamur haline getirilir. 1 çorba kaşığı limon suyu, iki yemek kaşığı zerdeçal tozuda karıştırılarak hamur hazırlanabilir. Elde edilen hamur burkulan bölgelere uygulanır. Ardından da üzeri bir eşarp ile sarılır.



10. Arnica:


''Arnica'' burkulma tedavisinde belirgin olarak kullanılmaktadır. Kas veya eklem yaralanmalarını azaltmak için kullanılır. bitki, merhem, yağ ve krem şeklinde satın alınabilir.



11. Okaliptüs yağı:


Okaliptüs yağıda yaralanmalar veya burkulmalarda ağrının azaltılmasın da etkilidir. Badem yağı gibi, temel yağlar, masaj yağı olarak kullanılmaktadır. Biraz okaliptüs yağı ile birlikte biberiye yağı ile karıştırılarak da kullanılabilir. Okaliptüs yağı burkulma ve kas ağrısını giderirken aynı zamanda da kan akışını artırmaktadır.



12. Maydanoz:


Maydanoz dövülerek lapa haline getirilir. Buz dolabında belli bir süre bekletilir. Ardından soğuk kompress olarak burkulan bölgeye uygulanır. Ağrılarının yanı sıra olası mikroplanmanın azalmasına da yardımcı olur.



13. Hint yağı:


Hint yağı saç sağlığında kullanılan bitkisel bir üründür.  kabızlık tedavisinde de kullanılmaktadır. Ağrı giderici etkisi ile birlikte burkulma durumlarında da kullanılabilmektedir. Hint yağı birazcık ısıtılır. Ardından ise bir eşarba dökülerek burkulan bölgelere uygulanır. Ağrı oluşan alana direk hint yağıda uygulanabilir. Üzeri sıcak olan havlu ile kapatılır. Bu biçimde burkulan bölge en az bir saat yüksekte tutularak beklenir. İşlem bittikten hemen sonra kalan yağ ile de cilde masaj yapılır. bölge bir litre sıcak su veya iki çorba kaşığı ''karbonat karışımı'' ile temizlenmelidir.



14. Kil:


Kil  burkulmalar için de kullanılmaktadır. Kil biraz suyla karıştırılarak hamur gibi bir hale getirilir. Elde edilen hamur etkilenen cilt bölgelerine uygulanır. Alternatif olarak, 1 çay kaşığı çiğ limon tozu, bir tatlı kaşığı balla birleştirilerek uygulamanın ardından cilde sürülmektedir.



15. Badem yağı:


bir tatlı kaşığı badem yağı ve bir çay kaşığı sarımsak yağı karıştırılır. Bu yağ karışımı burkulan veya ağrı oluşan bölgelere uygulanır.



16. Lahana:


Lahana dış yaprakları sıcak suda bekletilir. Doğrudan etkilenen bölgelerin etrafına uygulanır. Bir zaman bekletildikten sonra bölge temiz bir bezle silinir.



17. Yararlı bitkiler:


Bazı bitki yaprakları dövülerek kullanılabilir. Bu bitkiler iyileşme sürecini çabucak hızlandırır. genellikle lavanta, papatya, bitkiler kullanılabilir. bitkilerin yaprakları dövülerek doğrudan etkilenen alan üstüne uygulanır. Bu işlem şişkinlikleri azaltırken aynı zaman da ağrıyıda hafifletir. Uygulamanın üç saat ciltte bekletilmesi gerekir.



18. Egzersiz planları:


Küçük burkulma durumlarında rehabilitasyon, egzersizleri uygulanabilmektedir.  yürüme egzersizleri yapılmalıdır.  dokulara fazla hasar gelmesini engellemek için dikkatli olunması gerekir. Yürüyüş botları , yürümeye destek olan diğer gereçler kullanılabilir. Yüksek topuklu ayakkabılar kesinlikle giyilmemelidir. Ayağa uygun rahat ayakkabılar tercih edilmesi tavsiye edilir.


Egzersizler:


– Germenin egzersizleri: Germe egzersizleri günlük olarak uygulanabilir. Acının azalmasını sağlar.

– Hareket aralığı egzersizleri: Eklemleri veya kasları esnek tutmaya yardımcı olur.

– Denge veya denetim çalışmaları: Bu egzersizler ayak veya ayak bileği burkulmalarında etkilidir. zararın artmasını engeller. Ağrıyı hafifletir.


Burkulma önemli bir sağlık problemi gibi gözükmese de zararın şiddetine bağlı kalarak önemli olabilir. dinmiş burkulmalarda doğal veya bitkisel çözümler oldukça işe yarayacaktır. fakat yaralanmanın şiddetine bağlı kalarak artan burkulmalarda, kas yırtılmalarında veya doku zedelenmelerin de mutlaka uzman bir doktora görünülmelidir mutlaka!. Tedavi edilmediğinde bir kaç burkulmalar hareket kaybına bile sebep olabilir. Burkulmanın verdiği zarara göre ilaç tedavisinin yanı sıra ''fizyo terapist'' tedavileri de gerekmektedir..


Kişide hareket kaybı veya uzvunların kullanılması halinde çok sert ve ağrılar varsa en çabuk zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulması gereklidir. Hekim hasarın ölçüsüne göre en uygun tedaviyi uygulayacaktır. Doktor veya ilaç tedavisinin yanı sıra da Uzmanlara danışarak bitkisel veya doğal çözümlerin uygulanmasına da mutlaka devam edilebilir.


hepinize saglııklı yasamlar dilerim.....

1 yorum:

  1. sizi uzun süredir takip ediyorum ve sizin sitenize benzeyen çok yararlı bir site buldum. Bu sitede ayak burkulması hakkında paylaşım yapıyor. Bu siteye göz gezdirmenizi tavsiye ederim
    http://ayakburkulmasi.blogspot.com/2017/02/ayak-terlemesini-onlemek-icin-yaplmas.html

    YanıtlaSil

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.