Ayak Burkulması Nedenleri ve Tedavisi ile ilgili faydalı yazılar

15 Şubat 2017 Çarşamba

Burkulma Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

 

 

Burkulma Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi


Kemiklerimiz elastik bir yapıya sahip olan güçlü lif bağlarıyla bağlıdır. Bağlar bu güçlü yapısı ile kemiklerin hareket etmesine imkanı sağlar. Vücudunuzda bulunan her eklemi bir bütün olarak tutan bir çok bağlar vardır. Eklemlerin normal hareket sınırının üzerin de bükülmesi sonucu, bu bağlar da oluşabilen  gerilme yada kopmadan dolayı oluşan sakatlığa ''burkulma'' adı verilir.


Burkulma Nedenleri?

Burkulma yanlış bir hareket sonucu birden bire ortaya çıkabilir. Buna ''akut burkulma''da denir. Yapılan işten dolayı, sürekli yinelenen hareketler sonucunda o alanda zaman içerisinde oluşacak  olan gerilmeler sonucu ortaya çıkmış ise buna ''kronik burkulma'' denir.


Bağdaki lifler elastik bir yapıya sahiptirler. Eklemde oluşabilecek normalden fazla zorlama yada her hangi bir kaza zamanında bağların normal esnekliğinin üzerindeki gerilmeler sonucu, oluşabilecek hasarlar burkulmaya sebep olur. Bu gibi durumlarda liflerle birlikte bir takım küçük damarlar kopar. Eklemlerde şişmeler, ağrılar ve morluklar meydana gelir. Burkulmalar, ayak veya el bileklerinde, diz veya dirseklerde meydana gelir. Vücuttaki en hareketli bölgeler olması ve vücudun bütün yükünü taşıması nedeni ile ayak bileği en hassas olan bölgelerdir.



Burkulma Belirtileri?

Yumuşak dokularda  oluşabilecek yaralanmalarda bir takım belirtilerle mikronlanma süreci başlar. Bu belirtiler kızarmalar, ağrılar, ateş ve şişmelerdir. Bu belirtilerin her biri iyileşme süreci için de önemli bir yere sahiptirler. Burkulma sonucu oluşabilen hasarın büyüklüğüne göre belirtilerin ciddiyeti değişir. Sakatlanan bölgelerde sinir liflerindeki hasar ne kadar büyük ise ağrı o kadar da fazla olur. Hasara uğrayan dokudan zehirli cisimler çıkar. Bu zehirli cisimler sinirlerin zarar görmesine sebep olur. Hasarlı bu bölge de kan akışı artmaya başlayacaktır. Artan kan akışı sinir uçlarına baskı yaptığından dolayı, ağrı meydana gelir.


Küçük damarların kopması nedeniyle deride kızarıklık oluşur. Bu alandaki damarlar, besinleri veya yaralı olan dokuyu iyileştirici maddelerin akışını hızlandırarak içini genişletir. Kan akışı sayesinde faydalı bölgede oluşan zehirli cisimler atılır. Bu olay o alanın şişmesine sebep olur.



Burkulma Tedavisi?

Burkulmanın ciddiyetine göre tedavi uygulanmaktadır. fakat burkulma hafif olmuş ise eklem bir müddet hareketsiz bırakılarak, eklemin sabit bir biçimde kalmasına özen göstermek gerekir. En çok işe yarayan uygulamalardan biri hasara uğrayan alana soğuk tedavi uygulamaktır. Örnek vermek gerekir ise ; bir beze sarılmış buz, burkulan yerin üzerine konulmalıdır. Soğuk uygulama sayesinde damarların incelmesi ve sıkılaşması sağlanır ve o alana olan kan akışı yavaşlatılmış olacaktır. Bu uygulama on beş-yirmi dakikalık aralıklarla tekrar edilebilir.


Sinir uçlarında fazla miktarda sıvı birikimi sebebiyle acı hissedilebilir. Bunun için yaralı olan  alan esnek bir bantla sarılmalıdır. Uygulanacak bandaj işlemi deriye nazik bir şekilde basınç yapacak düzeyde sıkı olmalıdır. ancak kan dolaşımını engelleyecek kadar kesinlikle fazla sıkılmamalıdır.


Zarara uğrayan alanın iyileşmesi için zamana ihtiyaç vardır. Örnek vermek gerekir ise; ciddi bir ayak burkulmasının tedavi süresi bir veya birkaç ay sürebilir.  Burkulma ayak bileğinde oluşmuş ise hasta yatağa uzatılır. Kan birikmesini engellemek amacıyla ayağının altına yastık yerleştirilmelidir. Burkulma bilekte veya dirsekte oluşmuşsa, kol bir süre hareketsiz kalması için boyuna asılmalıdır. Burkulmadan bir kaç gün sonra zarar görmüş bölgeyi ısıtıp, iyileşme sürecini hızlandırmak için yumuşak masaj yapılabilir. Çok şiddetli durumlarda hastaneye başvurmak kesinlikle gereklidir. Zarar gören dokunun tedavisi için cerrahi bir müdahale anında  gerekebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.