Ayak Burkulması Nedenleri ve Tedavisi ile ilgili faydalı yazılar

14 Şubat 2017 Salı

Ayak Burkulması Tekrar Ederse Ne Olur

 
Ayak Burkulması Tekrar Etmesi

 

 

 Ayak Burkulması Tekrar Ederse Ne Olur


Günlük yaşantımız da yürüyüş yapmak, merdiven çıkmak, vb. bir takım rutin hareketler bağ dokuları, kas  veya tendonlara zarar vererek bilek burkulmalarına neden olabilir. Üst üste bir kaç defa burkulan bileğin ayak sağlığımız için tehdit oluşturduğunu dile getirilmiştir. Bu risk grubundaki kişiler uyarılarak, alınabilecek önlemler hakkında bilgi verilmelidir.

Ayak bileği burkulması acil servislere en sık başvuru nedenlerindendir

Burkulmanın eklemlere ait yapılanmaların zorlanması anlamına gelir. Burkulmalarına sebep olur. Bu burkulmalar sonucu eklemleri bir arada tutan bağların bir tanesin de yada bir kaçında zorlanmalar, yırtılmalar hatta ve hatta kopmalar meydana gelebilmektedir. Ayakta, ayağın yanlara ve yukarı-aşağı hareket etmesini sağlayan 2 adet eklem vardır.  Dış yan bağlar ayak bileğinin dış yanında bulunarak bileğin içe doğru hareketini önlemektedir. Dış yan bağlarının zorlanması günlük yaşantımızda çok görülen bir yaralanma biçimidir.  acil servislere başvuranların 3 te 1 inin birini bu hasta gurubunun oluşturduğu düşünülmektedir. İç yan bağlar da iç kısımda bulunur veya ayak bileğinin dışa dönmesini önler. Ayak bileği burkulmaları en çok spor esnasında görülmektedir. Spor yaralanmaları, genelde ayak bileği yaralanmalarının yüzde15 ini oluşturmaktadır. Basketbol, voleybol veya futbol en çok tehdit oluşturan spor dallarıdır.”

Regl dönemindeki bayanlar risk altında

En çok bilek burkulmalarına spor esnasında rastlandığını ifade edilir. Bütün kasların gevşediği regl döneminde bayanlar veya kilolu kişilerde bilek burkulmaları konusunda tehlike grubunu oluşturmaktadır.”

Ayağınızı ve bileğinizi saran ayakkabılar tercih edin

problemli görünen topuklu ayakkabılar giyen bayanların çokça ayak bileği burkulması problemi yaşadığını dile getirilir. Size Önerilerimiz :

    * Topuklu veya rahatsız edici ayakkabılar giyinmeyin. Kullanılacak ise bile ayağı saran ayakkabılar tercih edilmelidir.
    * Kas güçlendirici, egzersiz programlarına katılınmalıdır.
    * Yarışma veya antrenmanlardan önce ısınma hareketleri yapılmalıdır.
    * Yarışma veya antrenmanlardan önce destek bandajı kullanılmalıdır.
    * Uygun, koruyucu spor ayakkabıları giyin.

Tekrarlayan burkulmalar eklemin erken yaşlanmasına neden oluyor

İyileşmemiş ve ihmal edilmiş bağ yırtığı sebebi ile, eklemde gevşeklik oluştuğunu söylenir. ve hastalık tekrarlanır. Tekrarlanan burkulmalar zamanla eklem kıkırdağının zarar görmesine veya eklemin erken yaşlanmasına sebep oluyor. Burkulmada ilk müdahale her şeyden önemlidir. Doğru düzgün bir tedavi için teşhisin iyi konulması gereklidir. Hafif - orta düzeyde burkulmalarda “brace” ismi verilen dış desteklerle fonksiyonel tedavi, ileri düzeyde burkulmalarda da ameliyata başvurulabilmektedir.“

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.