Ayak Burkulması Nedenleri ve Tedavisi ile ilgili faydalı yazılar

20 Şubat 2017 Pazartesi

Ayak Tendon Ağrısı

Ayak Tendon Ağrısı

Ayak Tendon Ağrısı

Vücudumuzun  bütün ağırlığını taşıyan yürümemizi, dik durmayı, koşmayı sağlayan ayaklarımızda 19 adet kas, 26 kemik, 107 adet bağ ve 33 adet eklem bulunur. Vücudumuzu taşıdığı için en fazla zorlanan organdır. Bu yapıya hareket ettirmeyi sağlayan ayak tendonuysa baldır kasına bağlı olmaktadır. Vücut dik durduğu  zaman ayaktaki tendon sürekli aktif oluşundan dolayı bazen ağrılar meydana gelebilir. Ayakların aktif çalışması için sürekli güç harcaması gerekir.  Bu güç ise kaslara bağlı olan tendonların aracılığıyla olur. Ayağın tendonu bu aktivitelerde zarar görebilir ya da kopabilir. Bu problem genelde sporcularda daha çok görülür.

Ayak Tendon Ağrısı Nedenleri

Tendonun hasar görmesi; Bu sorun genelde sporcular da daha çok rastlanır. Bununla beraber uygun olmayan ayakkabı seçimi, yüksekten düşmeler, trafik kazaları, zorlama ve yapısal bozukluklar gibi durumlar da tendonda hasar oluşması meydana gelebilir. Hasarın oluşumuna sebep olan aktivitelerin  yoğunluğuna göre tendonları saran dış yüzeyinde enflamasyonda oluşabilmektedir. Ayakları tendonu en sağlam tendon türü sayılır. Dolayısıyla tendon kopmaları nadir görülür ve ağrılar kaçınılmazdır.

Tendonun kopması; Baldır kaslarındaki kasılmasıyla ayak tendonu kısalır ayak topuğu yukarıya  çekilir ve ayaklar hareket ettirilir. Karşılık hareketleri başka bir kaslar tarafından sağlanır. Çeşitli sebeplerden ötürü tendon kopabilir veya yırtılabilir. Bu sorun yeterli derece ısınmayan profesyonel sporcuların ani hareketlerinde oluşabilir.

Ayak tendonunda iltihaplanma;  Sık tekrarlanan ve küçük yararlanmalar sonucu meydana gelen iltihaplanmadır. Bu durum kişilerde güçsüzlük, halsizlik gibi durumu ortaya çıkarmaktadır. Tendona dokunulduğunda ağrı ve ateş hissedilir. Ayrıca şişlik ve sertlikte hissedilmektedir.

Ayak Tendonu Ağrısı Belirtileri

Tendonun belli yerlerinde yada tamamında gerçekleşn ağrı, sertlik ve hassasiyetle kendi göstermektedir. Bu tür ağrılar kuru ağrı biçimindedir ancak kişide huzursuzluk yaratır. Sabahları kalkınca ve dinlendikten sonraları daha çok hissedilmektedir. Hareketinize bağlı ağrı azalıyor gibi olur anca bu durum ısınmayla alakalıdır.  Genelde olarak halsizlik yaratır. Hareket artarsa ağrıda artar.

Elle sıkıştırıldığında tendondaki ağrı artar. Ayak tam olarak yere basıldığında zaman ağrı daha fazla hissedilir. Ancak tendon kılıfında yırtılma gibi bir durum varsa şişlik oluşur. Zamanın tedavi uygulanmazsa sorun büyeyebilir yada zarar gören bölgede kalıcı şişlik ve sertlik oluşabilir.

Ayak Tendon Ağrısı Tedavisi

Tendon bölgelerinde sertlik ve şişkinlik olmayıp sadece ağrı varsa bir süre dinlenerek buz uygulaması yapmak iyi gelir. Aşırı aktif olunacak spor faaliyetlerini ertelemeniz gerekir. Tabi hep hareketsiz durursanızda bu sorun büyüyebilir. Bu tür durumlarda öncelik bir doktora gitmeniz gerekir. Doktor size muhtemelen Napronex ve Ubuprofen gibi iltihap sökücü ve ağrı kesici bir ilaç verecektir. Ancak gereksiz ilaç kullanmak yan etkileri meydana getirebilir.

Günlük hayattaki yaptığınız hareketlerde değişiklikler yapmanız gerekebilir. Tam ortopedik ayakkabıyla yürümek, ağrıya yol açacak faaliyetlerden uzaklaşmak gerekecektir. Bunlarla beraber bisiklet sürmek, yüzmek gibi aktiviteler yeterli olur. Bu aktivitelerin sonrasında buz uygulayarak dinlenmek gerekmektiedir. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.