Ayak Burkulması Nedenleri ve Tedavisi ile ilgili faydalı yazılar

13 Şubat 2017 Pazartesi

Sporda Ayak Bileği Burkulması ve Yaralanmalar


Sporda Ayak Bileği Yaralanması


 Sporda Ayak Bileği Burkulması ve Yaralanmalar

Ayak bileği spor yaralanmaları ve burkulmaları

Ayağın bileği spor yaralanmaları veya burkulmaları, spor yapan bireylerde en çok görülen yaralanmalardır. Bu tarz yaralanmalar; çoğunlukla futbol, koşu veya basketbol gibi sportif faaliyetler sırasında, bozuk kaldırım taşları gibi düzgün olmayan zeminlerde yürüme sonrası veya diğer kazalar ile birlikte  görülebilmektedir.

Hastalar, ayaklarında aşırı ağrı, şişme ve morluk var ise, iki gün geçmesine rağmen hala ayaklarının üzerine basamıyorlar ise, veya iki-üç hafta geçmesine rağmen,  ağrı şikayeti devam ediyor ise mutlaka bir hekime başvurmalıdırlar.

Ayak bileği burkulmaları teşhisinde; hastanın yaralanma mekanizması, kontrolde hassas ve ödemli bölgeler yada eklem hareket açıklığı oldukça yardımcıdır. Şüpheli bulgularda radyografi ve MR tetkiki yapılarak burkulmanın neredeki dokularda ne düzeyde zarar yaptığı saptanabilir.

Ayak bileği yaralanmaları ; bağ yaralanmaları, kıkırdak yaralanmaları, kemik yaralanmaları veya tendon yaralanmaları olarak gruplandırılabilir.

Ayak bileğinin ön dış yanında, ağrı veya şişlikle bulgusu veren ön dış  ayak bileği bağı  yaralanması tüm ayak bileği burkulmalarının yüzde 90' ında görülür.

 bağ yaralanmasında burkulma, ayak bileğinin aşağı ve içerisine doğru burkulduğu pozisyon da olur.

Bağ yaralanmalarını 3 ana gruba ayırabiliriz:

    1. grup:  hafif tip olup, bağda sadece gerilme olmuştur.
    2. grup: Bağ kısmında yırtılma mevcuttur.
    3. grup: Bağda tam kopma veya yırtılma mevcuttur. Bağ yaralanmasıyla birlikte kıkırdak ve kemik hasarları görülebilmektedir.

Tüm bağ yaralanmalarında tedavide ilk yaklaşım:


    Dinlenme
    Tespit
    Soğuk bir Uygulama
    Yüksekte tutma biçiminde olmaktadır.

Ayak bileği burkulması geçiren hastalar,


    Burkulmadan sonra ayak bileğinde  fazla şişlik veya ödem varsa

    2. günün üstünde bir süre geçmesine rağmen üstüne basılamıyorsa
    2 hafta geçmesine rağmen  ağrı devam ediyorsa

Mutlaka konunun uzmanı bir Ortopediste başvurmalıdır.


Bu hastalar da detaylı fizik muayene sonrası gerekirse MR tetkiki istenebilir. MR tetkikinde, bağ yaralanması ve derecesi, kıkırdak yaralanmaları, kemik kırıkları, tendon veya kas yırtıkları saptanarak uygun tedavi planlanır.

Ayak bileği spor yaralanmaları ve burkulmaları


Genel kural olarak otuz yaş altında genç, aktif ve sportif bireylerdeki Grup üç bağ yaralanmaları, kıkırdak lezyonları, önceki burkulma sonrasında gelişen çokça burkulmalar cerrahi olarak tedavi gerektirmektedir. Bu biçimde hem hastanın yaşam kalitesi devam ettirilmekte, hemde ileride gelişebilecek kıkırdak hasarları ve halk arasında kireçlenme olarak da bilinen ayak bileği oste oartriti oluşumunun ve ağrının önüne geçmektedirler.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.