Ayak Burkulması Nedenleri ve Tedavisi ile ilgili faydalı yazılar

15 Şubat 2017 Çarşamba

Ayak Burkulmasına Neden Olan Şeyler

 
Ayak Burkulmasının Sebepleri

 

Ayak Burkulmasına Neden Olan Şeyler


Ayağın burkulması, günlük yaşamın koşuşturması içinde çoğunlukla rastlanan ve dikkat edilmesi gereken  durumlardandır. Önemsenmesi gereken ayak bileği burkulması, helede bir kaç defa olmuş ve tedavi edilmemiş ise, tekrarlama riski çok yüksektir. genellikle yüksek topuklu giyen bayanlarda ve spor yapan erkeklerde çoğunlukla rastlanan bu durum, bireye bir kaç gününü hatta ve hatta bir kaç haftasını kolaylıkla zehir edebilmektedir.

Ayağın burkulması, bir kaç defa yenilenmiş ve kronik bir hal almışsa, mutlaka bir uzmana hekime gidilmelidir. Ayağın burkulması genellikle zeminin bozuk olduğu yerlerde, dikkat edilmeden yürürken yada koşarken oluşabilmektedir. Arazi şartlarında kaygan yada taşlı zeminin çok olduğu yerlerde çalışmak zorunda olan bireyler, spor yapan şahıslar, topuklu ayakkabı giyen insanlar, dikkat etmeden yürüyen kadınlar ayağını rahatlıkla burkabilirler. tabi şunu da unutmamak gerekir ; düz bir zeminde yürürkende ayakkabı içerisinde burkulmalar olabilmektedir. Herkes ama herkes ayak bileğini burkabilir. Önemli olan gerekli koruyucu önlemleri alarak bir daha burkulmasını engellemektir.


Peki ayak bileği burkulmalarında nasıl davranmalıyız ?


Öncelikle burkulan alana hemen buz uygulaması yapılması şarttır. En az buz yapmak kadar önemli olan bir diğer unsur da, ayağın yüksek bir yere koyulmasıdır. Örnek vermek gerekirse; yatarken ayağın altına bir kaç yastık koyarak ayağın kalp hizasından yüksekte durmasını sağlayabiliriz. böylece hassas bölgeye olan kan akışını dengelemiş oluruz.  

Burkulan bölgeye buz uygulamak, oradaki kan dolaşımını yavaşlatıp, iç kanamayı önleyecek vede burkulan bölgenin şişkinlini indirecek yada daha az şişmesine sebep olacaktır. Bu biçimde buz uygulaması yada soğuk kompress yapılan alan  eczaneden kolayca bulunabilecek burkulma tedavisinde destekleyici jel yada sprey ilaçlarla daha kolay bir biçimde iyileşme sürecine girer. genellikle burada dikkat edilmesi gereken bir başka unsur da hastanın burkulan ayağının üstüne basmaması vede dinlenme halinde olmasıdır. Bandajla sardığı ayağını bir kaç günü dinlenerek geçirdikten sonra, ayağa kalkma isteği olan birey, medikal cisimler satan bir dükkandan basit bir koltuk değneği alarak, tedavi sürecini erkene alır. sebep ? hastanın bu süreçte burkulan ayağının üzerine basmamasıdır.  kişi çok önemli bir burkulma geçirdiy ise hemen hastaneye gitmelidir. Neden ? bazı burkulmalar alçı yada atel gerektirebilmektedir. Ayak bileği burkulması olan şahıslar bu unsurlara dikkat ettiği takdirde!!!! Hastalığın kronikleşmesinin önüne de geçmiş olunur..........

Ayak bileği burkulmasının zararları nelerdir?


Dandik bir kaza gibi görünen ayak burkulması geride çok önemli sorunlar bırakabilir. Tıpta ''osteokondrit'' ismi verilen burkulma sonucu ayak bileğinin kıkırdak dokusunun zarar görmesi ile oluşan bir durum ortaya çıkabilmektedir. Kıkırdak, dokunun zarar görmesi ile birlikte ödem oluşumunu getirir. Zedelenen kıkırdak doku, bir takım hastalar da tamamen yok olur veya kemik ortaya çıkar. Kıkırdak dokunun tamamen yok olması demek, kemiklerde kirençlenme, başlamasının uyarıları yanıyor demektir. Burkulmaya bağlı bir ayak bileği kirençlenmesi oluşursa, eğer işte o zamandan itibaren ağrılarımız artık kalıcıdır.!

Ayak bileği burkulmasında beklenen durumlar nelerdir?


Tedavi süreci tamamlandığı taktirde ayağınızda ağrı var ise, ayağınızın üstüne basarken problem yaşıyor iseniz 'osteokondrit' olma tehlikeniz vardır. burkulma durumu 'kronikleşmiş' olabilir fakat, Burkulma sonrası uzun zaman devam eden ağrılı olayların altından genellikle bir kıkırdak kırığı, veya ayak bileği ekleminin içini saran zarın, fazla büyüyerek sıkışması yatar. bir hekim tarafından, 'ortopedi uzmanı' yada fizik tedavi doktoru tarafından 'MR'' yolu ile birlikte tespiti gerekecektir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.