Ayak Burkulması Nedenleri ve Tedavisi ile ilgili faydalı yazılar

16 Şubat 2017 Perşembe

Ayak Şişmesine Karşı Çözüm Yöntemleri

 
Ayak Şişmesine Karşı Çözüm

 

Ayak Şişmesine Karşı Çözüm Yöntemleri

 Ayağın şişmesi ayak boyutunun normal de ait olduğu boyutlarına göre artması durumudur. Ayağın normalden  büyük olmasının,şişkinlik göstermesinin birden çok farklı nedeni olabilir. Bunlar ayakta kırılma durumu, çıkık, kas problemleri ve bunların yanında daha başka etmenlerden kaynaklı olabilir.


 Ayak şişmesine sebep olabilecek en önemli nedenler;


Hamilelik

Gebeliğin altıncı ayından itibaren ayaklarda şişkinlik görülebilmektedir. Bu gebe bayanlar için rahatsız edici bir durumdur. hamilelik ilerledikçe ayaklardaki şişkinlikler ayakların ayakkabıların içine sığamayacağı ölçüde kadar ilerleyebilir.


İlaçların yan etkileri

Bir çok ilacın kullanımından sonra vücutta sıvı toplama veya şişkinliğe neden olmak gibi bir sürü yan etkileri bulunmaktadır. 'Diyabet' rahatsızlığı için kullanılan ilaçlar, anti depresan'lar, hormon ilaçları veya kalp problemleri için kullanılan ilaçlar ayaklar da belli bir şişmeye sebep olabilmektedir.

  
Yaralanma

Ayak veya bilek kısımlarında oluşabilen yaralanmalar ayakta şişkinliğe sebep olabilmektedir.


Enfeksiyon

Vücutta olan bir mikroplanma durumu bölgesel olarak şişkinliklere sebep olabilir.


Hastalıklar

Kara ciğer hastalığı, böbrek hastalığı veya kalp rahatsızlıklarının görüldüğü bireylerde ayak şişkinlikleri gözlenebilmektedir.


 Lenfödem

Vücuttaki lenf sıvısının lenf damarın dolmasına bağlı olarak şişkinlikler oluşabilir.


Kan pıhtılaşması

Kan damarlarının pıhtı sebebiyle tıkanmasıyla şişmeler oluşabilir.


Ayak şişmesinin belirtileri nelerdir?

Ayakta şişkinliklerinin olduğu bölgede renk değişimi gözlemlenebilir. Bu renk değişimi  koyu bir renge geçiş veya saydam bir renk değişimi olabilmektedir.

    Şişkinlikle birlikte ayak parmaklarının hareketi azalır veya zorlaşır.

    hamileliğin altıncı ayıyla birlikte ayaklarda gözle görülür bir şişkinlik oluşabilir.

    Ayaklarda meydana gelen şişkinlik her hangi bir zehirlenme durumundan olduğunda, derinin bir kısmında siyahi renk değişimi olabilir.

    Mantar yada mikroplanma durumlarında şişkinliğe eşlik eden  sarı renkte bir renk değişimi görülebilir.

    Kırık veya çıkık gibi bir durumun oluşma tehlikesinin bulunduğu durumlarda ayaktaki şişkinliğe bir önlem alınmadığı zaman derinin rengi koyulaşmaya başlayacaktır.


Ayak şişmesinin tedavisi nasıl yapılır?

Ayaklarımızda bir çok sebepten kaynaklı olarak şişkinlik oluşmuş olabilir. Bu durumda ayak şişkinliği tedavisi için ilk yapılması gereken uzman doktora görünmemiz veya ayaklarımızın şişme sebeplerinin en kısa zamanda bulunmasıdır. hekiminiz ayak şişine sebep olan faktörü belirledikten sonra, uygun tedavi yöntemini belirleyecektir.

 Hekiminizin uygun görmesi şartı ile bitkisel tedavi yöntemleri veya egzersizleri evde kendimiz de uygulayabilirsiniz.


Egzersiz

hekiminizin size belirleyebileceği veya sizi bir fizik tedavi alanına yönlendirmesiyle kolay egzersizler yapabilirsiniz. Bu gayede ayağınızdaki şişkinliklerin geçmesi veya eğer hareketinizi kısıtlayan bir durum varsa onun ortadan kalkması için çalışmalar yapmış olursunuz.


Masaj

Ayak şişkinliklerine karşı masaj uygulamak faydalı bir yöntemdir. Ilık suyla ayaklarınıza düzenli olarak yumuşak hareketlerle masaj uygulamanız şişkinliğin  yavaş azalmasını sağlayacaktır. ayağınızdaki şişkinlik bir enfeksiyon durumundan kaynaklanıyor ise bu durumda ''hijyene'' çok ama çok dikkat etmeliyiniz.


Şişkinlikler için uygulayabileceğiniz bazı bitkisel tedaviler şunlardır;

Maydanoz

Çok etkili bir idrar söktürücüdür. Bununla birlikte etkili bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Maydanoz tüketimiyle mikroplardan kaynaklı olarak oluşan şişkinliklere karşı etkili bir çözüm oluşturmuş oluruz..


Karahindiba

Karahindiba maydanoz vb. idrar söktürücü bir etkiye sahiptirler. Vücudun su toplamasını engelleyecek, şişkinliklerinin azalmasını sağlamaktadır. Kara hindibayı çay olarak içebilirsiniz. Ayaklardaki şişin düzenli kullanımda azaldığını gözlemleyeceksiniz.


 Ginkgo Biloba

Ayak veya bacaklarda görünen su toplanmasından kaynaklı şişkinliklere karşı uygulanabilecek etkili bir tedavidir. Düzenli kullanımla ayak şişkinliğinin oluşmasına neden olan bir dolaşım sorunu varsa  bu problemin ortadan kalkması sağlanmış olur.


Nane

Nane yağının ayaklarımızda oluşan ödemde etkili olduğu düşünülmektedir.

 Naneyi suya koyup iyice pişirdikten sonra su dayanabileceğimiz bir ısıya kavuşana kadar bekleyelim. Hazırladığınız suyla ayaklarımızı yıkayalım. sonra ılık suyla ayaklarımızı durulayalım. Bu biçim de nane kokusuyla veya içeriğiyle ayaklarınızın ferahlatıp rahatlamasını sağlayacaksınız. belirli aralıklarla kullandığımız takdir de ayaklarımız da oluşabilecek ödeme karşı önlem almış oluruz.

 Ayak şişmesi için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Sağlıklı beslenme

Ayağın şişmesi gibi bir durum yaşıyorsanız buna beslenme biçiminiz de sebep olabilmektedir. Bu zaman içerisin de yediklerimize dikkat ederek ayaklarımızda oluşan şişliğin yediklerimizden kaynaklı olup olmadığına bakalım. Tuza yaşantınızda  fazla yer veriyorsanız, tuzun sağlık yönünden olan zararlarını hatırlamalısınız. tuz tüketimi vücutta ödeme, ayaklarda ise şişmeye, damar tıkanıklığı veya bir sürü soruna sebep olabilmektedir. Kilo almaya sebep olmasından kaynaklı olarak eklem sorunlarıyla birlikte ayak şişmesine, dolaylı olarak etmen olabilmektedir. Kafein veya asitli içecekleri tüketimini azaltmanızda fayda vardır.


Sigara kullanımı

Sigaranın vücudumuza verdiği zararlar çok fazladır.  zararların arasında ayak şişkinliği de mevcuttur. böyle bir durum yaşıyor iseniz hiç ertelemeden sigarayı mutlaka bırakmalısınız. Sigaranın sebep olduğu tehlikeli rahatsızlıkların belirtisi olarak ayağın şişkinlik göstermesi olarak ortaya çıkmış olur.


Sıvı tüketimi

Ayaklarımızda şişkinlik gibi bir durum mevcut ise,  su tüketiminizi artırmanız da fayda var. Su tüketiminizi artırmanızla birlikte vücudunuz ayak şişkinliğine sebep olan zararlı maddeleri hızlı bir şekilde vücuttan atabilir.


Magnezyum takviyesi

Vücutta magnezyum eksikliğinin var olduğu olaylar da belirti olarak ayaklarda şişkinlik görülebilir. hekim kontrolü altında hekiminizin uygun görebileceği oranda magnezyum takviyesi yapılabilir.


0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.