Ayak Burkulması Nedenleri ve Tedavisi ile ilgili faydalı yazılar

21 Şubat 2017 Salı

Ayak Ağrısının Nedenleri

 
Ayak Ağrısının Nedenleri

Ayak Ağrısının Nedenleri


Ayağın ağrıları bireyi etkileyen ağrıların ilk sırasında gelmektedir. Vücutta ağrı olduğunda bir şeylerin ters gittiğiyle ilgili kaygı duyulur. Her gün bütün vücudu taşıyan ve dengede durmasını sağlayan ayaklardaki ağrılar problem yaratmaya başladığında gündelik hayatında aksamaların oluşmasına yol açar.

Ayağın ağrısı çok yol yürümekle, yorgunluktan ve uzun bir süre ayakta kalmaktan dolayı oluşabilmektedir. Bunların dışında başka sebeplere bağlı olarak da ayaklarda ağrı oluşabilir. Ağrının geçmesini sağlamak için öncelikle kaynağının ne olduğunu öğrenmek gereklidir. Bu ağrıyı geçirmenin yolu doğru bir ayakkabı seçimi yapılmasından geçmektedir. Bunu öğrenmenin en kolay yolu ise doktora görünmektir.

Ayak ağrısının başlıca sebepleri nelerdir?

Nasır:

İnsan cildi uzun vadeli bir sürtünme veya baskı sebebiyle kendisini koruma altına alır. Koruma sonrasında bu sürtünme ve baskıya maruz kalan alanda kalınlaşma ve sertleşme oluşur. Bu kalınlaşmanın ve sertleşmenin sonucunda oluşan tabakaya 'da ''NASIR'' adı verilmektedir.genel de ayak, el ve topuklarda görülmektedir. Oluşan ''nasır'' üstündede bir baskı oluştuğunda da ağrı ortaya çıkar. Ayak topuğunda ya da parmaklarında  Nasır var ise, ayağı sıkmayan ve baskı yapmayan ayakkabılar tercih edilmelidir. Nasır'ın geçmesini sağlamak için öncelikle baskılayan unsurların ortadan kaldırılması gerekmektedir.


Bağ, kemik ve 'Tendon' zedelenmesi:

Ayak ağrılarının en fazla görülen sebepleri mikrobik hastalıklar olan 'bursit', 'aşil tendondaki'' hasar, ''stres kırıkları'' veya topuk dikeni gibi sebeplerindendir. Hatalı egzersizler, aşırı kilolar, basketbol, tenis veya bale gibi yüksek darbe sporları yada yanlış ayakkabı kullanımları bu tür sorunların yaşanmasına neden olur. Ayak ağrılarına sebep olan faaliyetlerin hemen sonlandırılması ile birlikte iyileşene dek beklenmesi gerekmektedir.


Kireçlenme:

Bu durum ayak ağrılarının diğer bir sebebidir. ''Romatizmal artrit'', ''Osteoartrit ve gut kireçleme'' problemlerinin en belirgin olanlarıdır. Bu hastalıkların ilerleme oranına bağlı olarak kendine özgü tedavi yöntemleri vardır Mesela ;


Periferal nöropati:

Bu terim bacak, ayak, el veya kollardaki sinir zararını temsil etmektedir. Sinir uçları hasar görüp tahrip olduğu zaman güç kaybı, ağrı, şişkinlik, uyuşma veya karıncalanma semptomlarına den gelinebilmektedir. ''Periferal nöropati'' sebepleri olarak ''diyabet'', ''kalp hastalığı'', ''sakatlanma'', ''yetersiz beslenme'', ''böbrek sorunları'' ve kireçlenmeyi sayabiliriz. Tedavisi için kaynağının tanısı yapılmakta, ilaç tedavisi  gerekliyse de fizyoterapist desteği verilmektedir.


Düztabanlık:

Bi tek çocukluk zamanında ortaya çıkan bir problem olmadığından, bu problemi hemen elemek ayak ağrılarınızın düz tabanlık'tan kaynaklanmadığı anlamına gelemez. Ayakların bütün ağırlığı taşıması ve dengede kalmayı sağlaması zarar görme riskinin de artmasını sağlamaktadır. Bu tehlikelerin başında da düz taban'lık gelmektedir. Bireyin şeker hastalığı, 'romatizma' veya fazla kilo düz taban'lığın sebeplerindendir. Ayak çukurunun çökmesi veya düzleşmesi sonucunda ayak ''deforme'' olur. Buda ayak ağrısına sebep olur. İlerlemiş bir düz taban'lık durumu tedavi olanağı kalmadıy ise ameliyat gerektirebilir.


Topuklu ayakkabı giymek:

Bayanların yüksek topuklu ayakkabı giymelerinin başlıca sebebi şık olmak arzusudur. Topuklu ayakkabılara her ne kadar alışık olunsa da, ayaklara extra bir yük bindirdiği kesindir. Yüksek topukla birlikte bir de sivri ve dar bir ayakkabı ise ayakla ilgili problemler artar. Sonuç olarak ayak ve baldır kaslarında kısalık, nasır, ayakta şekil bozukluğu, diz veya bel ağrısına sebep olabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.