Ayak Burkulması Nedenleri ve Tedavisi ile ilgili faydalı yazılar

17 Şubat 2017 Cuma

Kasları Güçsüzleştiren ve Kaslarda Ağrı Yapan Hastalıklar

 
Kaslarda Ağrı Yapan Hastalıklar

Kasları Güçsüzleştiren ve Kaslarda Ağrı Yapan Hastalıklar



Fizik tedavi veya rehabilitasyon doktoruna başvuran hastaların çoğunluğu kas ağrısından veya kas güçsüzlüğünden yakınırlar. Bir hastada ağrı veya güçsüzlük aynı anda bulunabileceği gibi ayrı ayrı da bulunabilir.

Bir hastalığın farklı zamanlarında bunu görmek mümkündür. Yine gözle görülür bir kas güçsüzlüğü yada ağrısı olmadan da hasta bu şikâyetlerle gelebilir.


Bu hastaların kiminde ağrının kaynağı kaslar olabildiği halde, diğerlerinde ağrının kaynağı kaslar olmayabiliyor. Ağrı diğer dokulardan kaynaklanan problem olarak gözlenebilir.

'Romatizmal' bir rahatsızlığı olan bir çok hasta yorgunluk, kas erimesi, güçsüzlük, ağrı, uyuşma veya duyu kusurlarından bahsedebilir. Bu bulgular sinirlerle veya kaslarla ilgili problemlere de yansıtabilir.

Burada yapılması gereken ilk iş, ağrının ve kas güçsüzlüğünün hangi dokudan kaynaklandığını bulmaktır. Bu tespitten sonra ise ileri incelemeleri yapmaktır.



Kas Ağrıları

Kas ağrısını tarif eden rahatsız birey ağırlık, hassasiyet, sertlik, tutukluk, tükenme, yanma, spazm ve kramp olarak da tarif edebilir. Kas ağrısı özellikle yeri tam tarif edilemeyen, yüzeysel veya şiddeti az olan ağrıdır. Hastayı uykudan asla uyandırmaz. O kası kullanma ve dinlenmede kendini gösterebilir. Kas ağrıları  çok enfeksiyonlarda ve süresi uzun tutulan egzersizlerde görülebilirler.



Kramplar

Kramp ani, kısa, güçlü ve keskin bir ağrıdır. Genel olarak kramplar baldırlarda görülür. ara sıra da ayak parmaklarında görülür. Bunlar hasta 'diabetik' ise şekerin düşüp çıktığını ayrıca kanda bir takım minerallerin eksikliğini veya uçlarda görülen bir damar tıkanma hastalığının belirtisi olarak da meydana gelebilir.

Kramplar karın yada kollarda oluşup da egzersiz sonrasına rastlıyorsa, daha ileri incelemeler yapmayı gerektirirler. İleri derecede su kayıpları buna bağlı olarak 'elektrolit' dengelerinin bozulması kramp sebebidir. 'Diyaliz' hastalarında 'üremide' de kramplar oluşabilmektedir.


Spazmlar

Spazmların en tipik örneği ise, bel fıtıklarında bel kaslarında görülen spazmdır. rahatsız kişiler ağrının yerini göstermekte zorlanabilirler. bu nedenle diğer dokulardan kaynaklanan ağrıları da tespit edemeyebilirler. Örnek vermek gerekir ise, kalça ağrısı uyluk kemiği kaslarına yayılabilir. Eklem veya eklem kapsülünden kaynaklanan ağrılar kas ağrısına göre daha belirgindirler. Eklem hareketiyle ağrı artabilir. Eklem kapsülündeki ağrılarda eklem belli bir pozisyondayken artabilirler. yani hasta omuz hareketinde bir noktaya geldiği zaman ağrının arttığını söyler. Bu da bize problemin eklem kapsülünde olduğunu düşündürür.



Kemik Ağrıları

Kemik ağrıları genel olarak daha derinde hissedilir ve çok rahatsız edicidir.  kemik ağrıları daha ziyade geceleri olmaktadır. Etrafındaki kasların kasılmasından etkilenmezken, kas ağrısı kasların kasılmasıyla artacaktır. Uçlardaki sinirlerde olan problemlerde sırttaki sinir kökü basılarında ortaya çıkarlar. Ağrı genellikle dinlenme de olur ve yanıcıdırlar. ek olarak uyuşma ve karıncalanma vs. nörolojik belirtiler de görülebilir.



Kas Güçsüzlükleri

Kas güçsüzlüğü, beklenen kas kuvvetine ulaşmadaki başarısızlıklardır. Bacaklarında kas güçsüzlüğü olanlar sandalyeden kalkmakta ve merdiven çıkmakta  çok zorlanabilirler. Kollarda güçsüzlüğü olanlar da elbiselerini giyip çıkarmada, saçlarını tarama veya yıkamada problemler yaşayabilirler. Kollarda kavrama kuvvetindeki zayıflık, bacaklarda ise engebeli yüzeylerde yürürken takılma düşme kalkma şeklinde kendini gösterebilir.

Gerçek kas güçsüzlüğü olan rahatsızlar bu durumu ağırlık, tutukluk, yorgunluk, halsizlik, el ve ayakların tutmaması, yürürken dengesizlik, merdiven inip çıkmada zorluk olarak teşhis edebilirler. Ayrıca bu hastalar kansızlık, akciğer ve kalp hastalıkları, kronik enfeksiyon ve hareketsizlik sebebiyle oluşan kuvvet kayıpları sonucunda da hekime danımaşya gidebilirler. Burada hastanın öyküsü çok önemlidir. İleri tetkikler için de bize fikirler ve düşünceler verir.

"Ne şekilde başladı ve ne şekilde ilerliyor?" ne şekilde bitecek sorusu çok önemlidir. hızlı bir kas güçsüzlüğü başlamışsa kandaki potasyum, magnezyum ve fosfor gibi elektrolitlerin kan düzeyindeki değişiklikleri, yani 'elektrolit' dengesinin bozulmasına kesinlikle bakılmalıdır. Merkezi sinir sistemindeki hızlı oluşan problemleri de göz ardı etmemek gerekmektedir.

Pek çok bireyde egzersiz sonrası yada travma sonrası kas ağrıları olabilmektedir Bunun için travma muhakkak sorulmak zorundadır. genellikle spor yapanlarda küçük kas zorlanmalarından kas yırtığına kadar uzayabilen bir zamanlama döngüsü vardır.

Egzersiz boyunca yada hemen bitince olan ağrı için verilebilecek 2 örnek ; ayak damarlarındaki problem yada kalp damarlarındaki spazm olarak düşünülmelidir.

Geciktirilmiş kas yorgunluğuysa bu durumda egzersizden saatler sonra hissedilebilir ve günlerce de kalabilir. Kas kramplarındaysa 'terleme' ile birlikte oluşan ''elektrolit dengesizliği'' sonrasında oluşan kramplardandır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.