Ayak Burkulması Nedenleri ve Tedavisi ile ilgili faydalı yazılar

17 Şubat 2017 Cuma

El ve Ayaklarda Oluşan Terleme Nedenleri?

Ayaklarda Terleme Nedenleri

 

 

 El ve Ayaklarda Oluşan Terleme Nedenleri?

 Avuç içi veya koltuk altı ter bezlerin de terleme uyarısını götüren sempatik sinir dallarının, göğüs kafesi içine girilerek kesilmesiyle yapılan 'ETS' ameliyatı, terlemeyi kalıcı olarak engelliyor hemde ameliyat süresi çok kısa olduğu için hastanede sadece 1 gün kalınıyor.

El ve ayak terlemesinin sebepleri nelerdir?

Vücudumuzun sürekli aynı ısıyı koruyabilmesi için ter bezlerine çok önemli görev düşmektedir. Terleme, derinin ıslak biçime gelmesi sonucun da fazla suyun atılması hem yükselmiş vücut ısısının düşürülmesi amaçlı ortaya konmuş bir reflekstir. Sinir sistemimizin başlattığı, ter bezlerinin oluşturduğu, bizim kontrol edemediğimiz yararlı bir faaliyettir. Fakat terleme her noktaya aynı miktarda dağılmadığı veya bölgesel olarak farklılık gösterdiği zaman, örnek vermek gerekirse; avuç içleri, koltuk altı veya ayaklar gibi, sosyal yaşamda uyum problemlerine yol açmaktadır. Yok ise terleme zarar verici bir durum kesinlikle değildir.

El veya ayak terlemesi ne sıklıkta veya hangi yaş aralığında görülmektedir ?

Toplumda görülme çokluğu, Güney doğu Asya ülkelerinde  fazla olmakla birlikte Yüzde bir-iki civarındadır. Okul çağı itibarı ile başlamakta, bir çok zaman dönemsel bir farklılık olduğu zannedilmektedir, ancak takiplerde hiç azalmadığı görülmektedir.


El veya ayak terlemesi olan hastalar ne yapmalıdır?

Öncelikle bir 'Endokrinoloji uzmanına' kontrole gitmeli ve sistemsel hastalıklar yönünden araştırılmalıdır. Biliyoruz ki ''obezite'', 'diyabet' ve '''tiroid bezi''' hastalıklarının seyrinde aşırı terleme çoğunlukla görülmektedir.


Tedavisinde hangi yöntemlere başvurulabilir?

Yapılan kontrol ve tetkikler sonucunda altta yatan başka bir rahatsızlık yok ise, ''Dermatoloji ve Göğüs Cerrahisi uzmanları'' yla görüşülmelidir. En kolay olarak geçici ama kolay olan pudralı krem veya değdorantlar'dan başlanarak, en zor ancak kesin olan ''ETS ameliyatına'' kadar birden fazla alternatifin olduğunu hastamıza anlatmamız germektedir. Hiç bir ''metod'' “bu en iyisidir” denerek diğerleri bir köşeye kesinlikle atılmamalıdır. Örnek vermek gerekirse; ''İyontoforezi'' bilmeyen hastamıza direk ameliyat olman gerekir kesinlikle denmemelidir.


Terlemeyi önlemek için yapılacak bir ameliyat var mıdır?

Kısa adı “ETS - Endoskopik Torasik Sempatektomi” olarak tanımladığımız bir ameliyat uzun yıllar boyunca başarıyla uygulanmaktadır. Avuç içi ve koltuk altı ter bezlerine “terleme” uyarısını götüren sempatik sinir ucu dalları, göğüs kafesi içine kapalı yöntemle girilerek devre dışı bırakılarak yapılmaktadır. Günümüzde klipli, klipsiz gibi, alt tiplere bile ayrılacak kadar başka metotlar geliştirilmiştir. Her alt tip genel anestezi altında, cerrahın tercihine göre bir taraflı iki ayrı seans yada çift taraflı aynı seansta uygulanmaktadır. Hedeflenen bölgedeki terlemeyi kalıcı veya tam olarak ortadan kaldırır. Sempatik sinirlerin devre dışı bırakılması, felç gibi hareket bozukluklarına kesinlikle yol açmaz. hemde bu aşırı terleyen alanlardaki ter bezlerinin vücuttan çıkarılması yada bölgesel ''Botox'' uygulaması gibi ''Dermatoloji/Plastik Cerrahi'' ''uzmanlarınca'' uygulanan yöntemlerde mevcuttur.


Cerrahi müdahaleden sonra yapılması gerekenler nelerdir?

''ETS'' operasyonu sonrasında bir gece hastanede yatmak en doğru olan yaklaşımdır. Ertesi gün ağrı, ateşlenme ve solunum zorluğu gibi istenmeyen problemler yok ise hastamız taburcu olmaktadır. .. geçmiş olsun..


Bu ameliyatın yan etkileri veya istenmeyen sonuçları var mıdır?

Ameliyat esnasında açık cerrahi müdaheleye geçme şansı az da olsa vardır. Terleme şikayeti daha ameliyat esnasında ortadan kalkar fakat orta-uzun sürede sırt, göbek çevresi ve ayaklarda terleme olabildiğince artabilmektedir. Beş yüz hasta ve fazlasını kapsayan araştırma makaleleri incelendiği zaman bu olasılığında yüzde üç-dört civarında olduğu, ancak hasta memnuniyeti yönünden operasyon sonrasında tekrar doğdum diyecek kadar mutlu olanların oranıda yüzde 90 ları bulmaktadır. Göğüs cerrahisi uzmanlarından daha ayrıntılı bilgi  mutlaka almalısınız..

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.