Ayak Burkulması Nedenleri ve Tedavisi ile ilgili faydalı yazılar

14 Şubat 2017 Salı

Ayak Burkulmasında İlk Müdahale

 
Ayak Burkulmasında İlk Müdahale

 

Ayak Burkulmasında İlk Müdahale

Eğer sadece kolay bir burkulmaysa, ne yapacağız ??

En önemlisi; o bölgeye, hemen baskı uygulamaktır Ama velakın bu özenli bir uygulama olmalı ve sadece burkulan bölgeye özel olmalı. Bileğin her tarafını sarıp sarmalamak olmaz ! Yok ise bilek yine şişer. Şişme, iç kanamadır, ve alanın iyileşmesini çok geciktirmektedir. Bu sebeple yumuşak bir malzemeyle bölgeye baskı uygulamalı veya o şekilde bandajlamalıdır. Bandajı ayağın altından geçirerek  sekiz şeklinde yapınız. Var ise bir süngerle de baskı için kullanın. Baskının çok sert olması gerekmez,  doğru bölgeye uygulanmalıdır.

Ayak ilk yirmi dört saat içerisinde mümkün olduğunca kalp seviyesinden yüksekte tutulmaya çalışılarak dinlenilmelidir. Eğer burkulma zamanında buz varsa onu da kullanın, ama buzun kırılmış olması veya torbanın ayağın biçimini alması gerekir, çünkü baskı uygulamasını önlememelidir. Buzun etkisi basınç uygulamasının aynıdır ama, damarlar daralır ve kanama azalmaktadır. Buzu sakın direk deri üzerine uygulamayın, arada bir bez bulunsun yanınızda. Buza dayanabildiğin kadar dayanın sonra baskı uygulamaya devam edin! Bu ikisini dönüşümlü olarak uygulamak en güzel sonucu verir.



Bu süre zarfı içinde sıcaktan olabildiğince kaçının, bileğini sıcak suya sokmayın yada ısıtıcı kremler kullanmayın! Alkol almayın, aspirin gibi kanı sulandırıcı ilaçlar almayın. En az yirmi dört saati böyle dinlenerek geçirin. Eğer ağrı azalmaz ise, ve geceyide iyi geçiremez isen sabaha doktora gitmelisiniz.


Nasıl Önlenir?

- Spor türüne uygun kondisyon programlarına katılmak
- Yarışmalardan ve antrenmanlardan önce ısınma
- Yarışmalar ve antrenmanlardan önce destek bandaj yada flaster tespiti
- Uygun koruyucu ayakkabıların giyilmesi
- Önemli ayak bileği sakatlıklarından sonra on iki ay faaliyetler süresince sağlam desteklerle ayak bileğini korumalısnız.

Ayak bileği burkulması sonrası ayak bileğinde;

    - Ağrılar
    - Şişmeler
    - Kızarıklıklar, bir kaç gün sonra morarmalar
    - Dokununca hassasiyetler
    - Ağırlık verilirken ağrılar ve üzerine basamamalar

Bu belirtilerden bir kaç tanesi  var ise, şiddetli olmasa bile mutlaka hekime veya uzman bir doktora başvurunuz.


0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.