Ayak Burkulması Nedenleri ve Tedavisi ile ilgili faydalı yazılar

14 Şubat 2017 Salı

Diz Burkulmasında Yapılması Gerekenler

Diz Burkulmasında Yapılması Gerekenler

 

Diz Burkulmasında Yapılması Gerekenler


Dizin burkulması için evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemlerini uygulamadan önce, burkulmanın tendonlara veya bağlara ne kadar zarar verdiğini belirtmelisiniz.  Bağların yırtılması ve tendon'ların aşırı zorlanması, kendi kendinizi tedaviyle baş edemeyeceğiniz kadar kötü ağrılara  olabilir. İnce diz burkulmaları oldukça yaygındır vede çeşitli fiziksel faaliyetler esnasında oluşabilir. Dinlenme, otururken dizi yukarıda tutma, soğuk kompres veya dizlik diz burkulmasının evde tedavisi için uygundur.

 Diz Burkulmasına Karşı Kendimiz Neler Yapabiliriz.


Diz burkulmasının hassasiyetini belirlemek için kendi kendinizi kontrol edebilirsiniz. Elinizle diz kapağına dokunduğunuzda ağrının boyutu nasıl ? Parmaklarınızı değdirmeniz bile şiddetli ağrıya sebep oluyor mu? Yok ise ince bir ağrı mı var ? sonra oturur pozisyon da dizinizi bükerek ayağınızı narince yukarı aşağı veya sağa sola hareket ettirin. diziniz iki yönde de tam hareketini yapabiliyor ise bu sadece burkulmadır yani bağlara, tendonlara ve kemiklere bir zarar gelmemiştir.

Dize ince bir baskı yapmak bile ağrıya sebep oluyor ise, gözle görülür bir şişme var ise, diz yada etrafındaki doku morarmış ise, ayağa kalkmakta zorlanıyor iseniz bir hekime veya sağlık kurumuna gitmelisiniz demektir. Bu arada buz torbasıyla kompress yaparak uzman doktora gidene kadar yaşanacak ağrıları dindirebilirsiniz. Yukarıdaki belirtileri gördüğünüzde 'evde dizin iyileşmesini beklemeyin!, çünkü ; şişme veya şiddetli ağrılar daha da derin bir zararın göstergesidir.

Diziniz burkulduktan hemen sonra evde yapabilecekleriniz ise buz kompressi, dinlenmek veya bacağı yüksekte tutmaktır. Fazla ayakta durmamaya veya burkulan dizin üzerine basmamaya çalışın. Ağrı azalana kadar gün de üç kez otuz’ar dk. buz kompressi yapabilirsiniz. Oturduğunuz zaman da bacağınızı uzatın ve altına yastık koyarak yukarıda tutun!.

Bacağınızı düz tutmak dizi zorlayarak ağrıları fazlalaştırabilir. Bu sebeple dizden az bir miktar kırarak uzatın. Bu önlemler beş gün içinde olumlu etki göstermedi ise en iyisi bir hekime gözükmektir. Diz problemlerin de zamanın da tedavi aynı sorunun tekrarlamaması için önemlidir.

Ağrılar dindikten hemen sonra dizinizi güçlendirmek için  yavaş egzersizlere başlayabilirsiniz.




0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.